Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της νέας γενιάς δορυφόρων, Hellas Sat, και θα αφορά «έναν μεγάλο ή δύο μεσαίου μεγέθους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που θα ενσωματώνουν επαναστατικές τεχνολογίες».

Σημειώνεται πως η απαίτηση για ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και ασφάλειας στις επικοινωνίες είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Tην έναρξη των σχεδίων για να κατασκευαστεί μια νέα γενιά δορυφόρων που θα χρησιμοποιούν ακόμη και τεχνολογία μετάδοσης πληροφοριών με οπτική τεχνολογία laser «κάτι πρωτοποριακό στον χώρο» παρουσίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM» ο κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος της “Hellas Sat”.

Ο κ. Πρωτοπαπάς ανέφερε πως η απόφαση να εκτοξευτεί ένας νέος δορυφόρος ή δίδυμο νέων δορυφόρων έχει πλέον ληφθεί για την αποκλειστική τροχιακή θέση Ελλάδας και Κύπρου που βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά 39° Ανατολικά. Όπως εξήγησε, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης γενιάς των Hellas Sat και αναμένεται προχωρήσει είτε η εκτόξευση ενός μεγάλου δορυφόρου, είτε δύο μεσαίου μεγέθους, οι Hellas Sat 5 και 6.

«Θα είναι δορυφόροι με ένα καινοτόμο payload (σ.σ «διαστημικό φορτίο ήτοι τα τεχνολογικά συστήματα που θα βρεθούν σε τροχιά) με οπτικές τηλεπικοινωνίες» διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της “Hellas Sat” και περιέγραψε πως ήδη έχει υπογραφεί και η πρώτη συμφωνία-πρωτόκολλο συνεργασίας με την γερμανική εταιρία OHB System AG.

Με αυτό το τρόπο μπαίνουν τα θεμέλια για ένα «πάρα πολύ καινοτόμο, πρωτοφανές για την διαστημική τεχνολογία διαστημικό φορτίο» το οποίο θα επιτρέπει «την χρήση ακτίνων laser από το διάστημα στην γεωστατική θέση των 39° για την παροχή υψηλής ταχύτητας τηλεπικοινωνιών».